Läs mer om oss
Historien om Lauritsens Glutenfria
Vad roligt att du har hittat hit!! 😀
För dig som inte tidigare vet, så tänkte jag berätta om hur Lauritsens Glutenfria kom till.
Bakat med kärlek
Hur allt började
Jag har alltid haft ett stort bakintresse som jag har fått från min härliga mamma Yvonne, när jag redan som liten fick vara med i köket och baka och smaka på alla godsaker!!
Men det var när vi fick veta att våra barn, Theo och Molly, har celiaki som det tog fart ordentligt.
Allt började för snart 10 år sedan sedan då Molly bara var 2 år gammal. Plötsligt en dag så slutade hon äta och vill inte ha något alls. Efter några dagar blev läget akut och vi fick komma till vårdcentralen. De undersökte henne och hon fick ta en massa olika prover. Det visade sig då att hon hade ett jättehögt värde av transglutaminasantikroppar i blodet. En förhöjd halt av sådana antikroppar tyder på att personen är glutenintolerant och hon fick börja äta glutenfri kost på en gång. Efter några dagar så började hon pilla i sig mer och mer och efter några veckor var hon en helt ny tjej!! Mycket piggare och gladare!! 😀
Bakat med kärlek sedan 2013
Familjen Lauritsen
Eftersom att celiaki till viss del kan vara ärftlig (barnens farfar Conrad har också celiaki) så fick även storebror Theo ta prover. Hans värden var inte så höga så han fick även göra en gastroskopi och det visade sig att tarmen var skadad, tarmluddet saknades och man konstaterade celiaki.
I början var det lite svårt att ställa om och laga glutenfritt men det blev snabbt en vana. För Mollys del så var det inte så svårt eftersom hon inte visste så mycket annat. För storebror Theo som redan hade fått smaka på goda fluffiga munkar och ljust gott tunnbröd blev det en lite större utmaning! Vi märkte snabbt att utbudet på den tiden var väldigt dåligt. Det högg i mammahjärtat när jag såg deras små ledsna ögon som sa ”kan vi bara äta den där lilla torra kakan”?
Det var då som jag fick känslan att de självklart ska kunna äta lika gott som alla andra! Detta var startskotten till att jag började baka mera 😀 Ibland skapar jag egna recept, gör om ett befintligt recept så det blir glutenfritt eller ”lånar” någon annans recept.
Det bästa jag vet är att se glädjen i Theo och Mollys ögon när det nybakade glutenfria bakas och serveras💕
Namnet Lauritsens Glutenfria kom till eftersom att vi helt enkelt är familjen glutenfri. Barnets farfar Conrad har celiaki och även Nina, som är gift med barnen farbror Ola, och även deras minsta tjej, Ebba. Alla heter Lauritsen😊
Om du vill läsa mer om celiaki så tipsar jag om www.celiaki.se
Mera glutenfritt till folket!!😀